Opdrachtstatus
Dagelijks bereikbaar op:
03/302.08.02

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Wat is het beste formaat voor je foto's?

CEWE legt het je uit

De tijd waarin foto’s alleen nog maar werden ontwikkeld in een vast formaat, is al lang voorbij. Van vierkant tot 360-gradenfoto’s, niets is te gek! Ben je benieuwd wat de beste afmeting is voor jouw foto’s? Dit hangt vooral af van de beeldverhouding; dit is de fotoverhouding tussen breedte en lengte.

Jouw foto’s worden gedrukt op fotopapier. Dit papier gaat als een lange rol door de drukmachine. De hoogte van jouw foto blijft hierdoor gelijk, maar de breedte verschilt. Lever je foto’s aan in verschillende afmetingen? Dan ontvang je ook foto’s met verschillende breedtes.

Al onze afmetingen voor het afdrukken zijn daarom gecategoriseerd op hoogte. Als voorbeeld nemen we de ’10-serie’; deze serie is altijd 10 centimeter hoog, maar varieert qua breedte. Deze breedte is afhankelijk van de fotobestanden die jij bij ons aanlevert.

Wil je jouw foto’s ontvangen in een gelijke afmeting?

We kunnen ons goed voorstellen dat je jouw foto’s liever allemaal in één formaat wilt ontwikkelen. De hele collectie in één afmeting? Ga dan in de software naar ‘Klassieke fotoverhouding (2:3)’. Alle beelden worden gecheckt op de klassieke beeldverhouding 2:3. Hebben ze een andere afmeting? Dan worden ze automatisch bijgesneden naar de 2:3-afmeting. Bij een 10 centimeter hoge foto, levert dit dan een afdruk op van 10 bij 15 centimeter. Het kan voorkomen dat tijdens het bijsnijden de zijkanten van sommige foto’s wegvallen. Check daarom wel even of de foto’s nog kloppen voordat je de foto’s bestelt.

Naar de software

Achtergrond: Beeldverhoudingen

Wist je dat de lengte en breedte van de foto’s van tevoren in te stellen is? Deze beeldverhouding stel je in op je fototoestel en daarna fotografeer je automatisch in de ingestelde verhouding. Analoge en spiegelreflextoestellen hebben meestal een 2:3-verhouding. Jouw smartphone heeft waarschijnlijk een 3:4-verhouding. Hieronder zie je wat deze verhouding in de praktijk voor jouw foto betekent als je kiest voor de ‘10-serie’ (dus 10 centimeter hoog):

  • 2:3-verhoudingen leveren foto’s op van 10x15 centimeter.
  • 3:4-verhoudingen leveren foto’s op van 10x13,5 centimeter.